Riikka Karppinen Järkivihreä Lapista

Saamelaiskysymys on ihmisoikeuskysymys

Saamelaisten kansallispäivää vietetään tänään 6. helmikuuta. Omana peruskouluaikanani Sodankylässä päivä sisälsi oppiainerajat ylittävää ohjelmaa saamelaisuudesta ja Saamenmaasta, jonka eteläraja kulkee kotikuntamme pohjoisosan halki. Yhden jokavuotisen juhlapäivän sijaan tarvitsemme kuitenkin valtakunnallista, kattavaa informaatiota koulujen opetussuunnitelmiin ja oppimateriaaleihin ylläpitämään tarvittavaa tietotaitoamme koko Euroopan pohjoisimpaan ja ainoaan EU-alueella asuvaan alkuperäiskansaan liittyvistä asioista.

Viime aikoina saamelaisia koskevat poliittiset kysymykset ovat jälleen olleet pinnalla. YK:n ihmisoikeuskomitea huomautti korkeimman hallinto-oikeuden loukanneen saamelaisten oikeuksia tapauksessa, jossa KHO määritteli henkilöitä saamelaisiksi ja antoi heille äänioikeuden saamelaiskäräjävaaleissa Saamelaiskäräjien tahdon vastaisesti. Myös muun muassa YK:n rotusyrjintäkomitean antamat huomautukset saamelaisten syrjinnästä ovat jääneet vaille toimia.

Historia saamelaisten epäoikeudenmukaisesta kohtelusta Suomessa on valitettavan synkkä ja pitkä. Valitettavan pitkä on ollut myös tie historian epäkohtien korjaamiseksi vielä tänäkään päivänä.

Alkuperäiskansojen oikeuksia koskeva ja jälleen käsittelyyn tuleva ILO 169 -sopimus tulee ratifioida seuraavalla hallituskaudella. Sen käsittelyä ja hyväksymistä Suomessa on viivytelty jo yli kaksikymmentä vuotta. Sopimuksen tarkoituksena on turvata alkuperäiskansojen elämäntapa, kieli, kulttuuri ja identiteetti, sekä varmistaa saamelaisten mahdollisuudet vaikuttaa heitä itseään koskeviin kysymyksiin. Se on Suomen tehtävä ihmisoikeuksia kunnioittavana maana.

Pohjoisessa suurin huolenaihe ILO 169 -sopimuksen ratifioinnissa on liittynyt maanomistukseen ja maankäyttöoikeuksiin. Huoli on kuitenkin aiheeton, sillä sopimuksen ratifiointi ei heikennä lappilaisten asemaa omalla kotiseudullaan, eikä ratifioiminen vaikuta valtion tai yksityisten maanomistusoikeuksiin.

Vaikka saamen kielten nykytilaa on onnistuttu elvyttämään, lainsäädännön ongelmakohtien lisäksi saamelaisten ja Saamenmaan tulevaisuutta varjostavat myös Lappia laajemminkin koskettavat kysymykset. Ilmastonmuutoksen johdosta arktinen alue lämpenee nyt kaksi kertaa nopeammin. Kiihtyvät metsienhakkuut ovat erityisen kohtalokkaita Ylä-Lapissa, jossa kiintoja karttuu hitaammin kuin missään muualla. Kansainväliset kaivosyhtiöt kairaavat malmeja yhä pohjoisemmilla leveyspiireillä. Kaavailtu Jäämeren rata halkoisi koko Saamenmaan ja heikentäisi saamelaisten mahdollisuuksia perinteisen elinkeinonsa, poronhoidon, harjoittamiseen jo ennestään luonnonvarapolitiikan pirstomassa pohjoisessa.

Pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavat päätökset vaativat kauaskantoista politiikkaa ja aitoja vaikuttamismahdollisuuksia asianosaisille. Samalla ne kysyvät myös tahtoa ja yhteisen luottamuksen löytämistä, sillä vuosikymmeniin venyvä epätietoisuus tulevasta kuormittaa kaikkia. Seuraavien neljän vuoden aikana meillä on mahdollisuus näyttää, että pohjoisen ihmisten, ympäristön ja tulevaisuuden turvaaminen ovat yhteisiä tavoitteitamme, joiden puolesta myös näillä lakeuksilla on tullut korkea aika toimia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JuhaniKleemola kuva
Juhani Kleemola

"Sopimuksen tarkoituksena on turvata alkuperäiskansojen elämäntapa, kieli, kulttuuri ja identiteetti, sekä varmistaa saamelaisten mahdollisuudet vaikuttaa heitä itseään koskeviin kysymyksiin. Se on Suomen tehtävä ihmisoikeuksia kunnioittavana maana."

Ihmettelen, millä tavalla suomalaiset ovat estäneet yllä olevien asioiden tapahtumista. Asia taitaa olla niin, että suomalaiset ovat pikemminkin edistäneet noita.

Peeäs: kyllä kantasuomalaiset ovat alkuperäiskansa siinä missä saamelaisetkin. Onhan meitä ollut täällä jo yli 2000 vuotta.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Kannattaa ottaa selvää, mikä on alkuperäiskansan määritelmä. Oman tietämättömyyden paljastaminen on noloa monien mielestä. Varsinkin kun on itse ottanut ’annas, kun setä selittää’ -asenteen.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen Vastaus kommenttiin #7

Ihme sekoilua.

Oikea määritelmä: Alkuperäiskansalla tarkoitetaan kansainvälisessä oikeudessa kansaa, joka on asuttanut tiettyä aluetta ennen valtionrajojen syntymistä. Alkuperäiskansalla ei siis ole itsenäistä valtiota, jossa he olisivat määräävässä asemassa.

Käyttäjän KaukoAalto kuva
Kauko Aalto

Taisi olla Timo Airaksinen, joka totesi, että sanojen merkitys on maailmansa, jossa logiikka näyttelee vähäistä osaa.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Luin blogin hyvin tarkkaan. Se vain jäi epäselväksi, mitä kirjoittaja kirjoituksellaan hakee. Tätä hän ainakin korosti: "KHO määritteli henkilöitä saamelaisiksi ja antoi heille äänioikeuden saamelaiskäräjävaaleissa Saamelaiskäräjien tahdon vastaisesti."

Sitä ihmettelen ja tietysti osoitan tietämättömyyteni, onko saamelaiskäräjät se ainoa instanssi, jolla on oikeus määrittää henkilöitä saamelaisiksi tai sitten ei saamelaiseksi? Mikähän tieteellinen pohja tuolla määritysoikeudella on? Pitäiskö käyttää geenitustkimusta vai mitä ihmeen perustetta jolla saamelaisuus ja ei saamalaisuus voidaan todentaa?

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Saamenkielten kielipesien rahoja on leikattu ,ja etelästä tultu sinne isännöimään ja tuhoamaan luontoa joka ei palaudu enää entiselleen,ei ehdi kun sitä tuhotaan sitä mukaa kun uutta yrittää syntyä.Kaksinaamaiset suomalaiset poliitikot huutavat kyllä pää punaisena oikeuksia vähemmistöille,mutta vain niille joista on heille hyötyä politiikass alehmänkaupoilla ja halpatyövoimana tulevaisuudessa.Eipä ole huolta ollut saamenkielisestä vanhuspalvelustakaan,kun siellä ei ole kohta kielten osaajia.

Kukaan ei edes muista enää kansallispäivää,jollei joku siitä erikseen mainosta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Mahtaakohan suomalaisilla olla kansallispäivää? Ei minulla kuitenkaan ole siitä tietoa. Suomella on itsenäisyyspäivä, mutta se on eri asia.

Käyttäjän OksanenIlona kuva
Ilona Oksanen

Suomen itsenäisyyspäivä on Suomen kansallispäivä, jota vietetään 6. joulukuuta 1917 tapahtuneen itsenäistymisen kunniaksi. Itsenäisyyspäivä on vakavamielinen juhla, johon liittyy sodan ja kaatuneiden muisteleminen.

Kansallispäivä on kansallinen juhlapäivä, jota vietetään vuosittain jonkin kansakunnalle merkittävän tapahtuman muistoksi. Valtioilla, joiden syntyhetki on päivän tarkkuudella määriteltävissä, kansallispäivä on yleensä tämä päivä. Suurta osaa tällaisista kansallispäivistä ei kutsuta kansallis- vaan itsenäisyyspäiviksi. Hitaasti syntyneillä valtioilla, jollaisia on varsinkin Euroopassa, kansallispäivä voi olla esimerkiksi jonkin valtion historian dramaattisen käännekohdan vuosipäivä kuten Ranskalla Bastiljin linnoituksen valtauspäivä 14. heinäkuuta tai jonkun merkittävän hallitsijan syntymäpäivä.

Kulttuuritutkimuksen näkökulmasta kansallispäivät ovat valtioiden välineitä kansalaistensa välisen yhteishengen luomiseen. Kansallispäivinä korostetaan yhteistä menneisyyttä. Vuotuiset juhlamenot luovat jatkuvuuden tunnetta.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen Vastaus kommenttiin #16

Suomen itsenäisyyspäivä on Suomen kansallispäivä. Molemmat yhdessäkin ovat aivan eri asia kuin suomalaisuuden päivä, jonka olemassa olosta en tiedä. En ole milloinkaan kuullut enkä lukenut mitään suomalaisuuden päivän vietosta. En tiedä sille tarvettakaan, kunhan kysyn, kuka tietää.

Itsenäisyyspäivä on sen päivän muisto, jolloin Suomi julistautui itsenäiseksi valtioksi. Sitä pidetään myös kansallispäivänä. Siten se koskee kaikkia Suomen valtion kansalaisia heidän taustastaan ja alkuperästään riippumatta.

Suomalaisuuden päivä koskisi vain alkuperäisiä suomalaisia. Tietysti siihen tarvittaisiin rajan vetoa miten kauan sitten tänne muuttaneet saksalaiset, norjalaiset, venäläiset ja keitä kaikkia heitä onkaan, ovat muuttuneet suomalaisiksi. Jokohan Suomessa pysyvästi asuvien kolmas sukupolvi täyttäisi tuon ehdon. Ainakin he ovat siihen mennessä jo niin suomalaistuneet, että vain harvat osaavat isovanhempiensa kieltä.

Käyttäjän MattiHenttunen kuva
Matti Henttunen

Hyvää Saamelaisten kansallispäivää.

On tärkeätä ymmärtää, että Lapissa alkuperäisväestön perinteistä ja elinkeinonsa harjoittamisen edellytyksistä pidetään kiinni.

Siksi on tärkeätä huolehtia, että esim. kansallispuistohankkeilla ei rajoiteta Lapin alueen kehittymistä ja elinkeikojen harjoittamista kuten vihreä ministeri yritti 2013 Suurtunturi kansallispuistoasialla käsivarressa.

Katso käytännön toimintani asiassa, jolla oli vaikutuksensa että hanke saatiin torpattua.

http://docs.wixstatic.com/ugd/0262eb_170a01af832d4...

Terveisin
Matti Henttunen
www.mattihenttunen.fi

Samuli Karjalainen

Väite siitä että saamelaiset ovat EU:n ainoa alkuperäiskansa on loukkaavaa rasistista propagandaa varmasti muillekin kuin kreikkalaisille. Vakiintuneen asutuksen yksi merkki on maatalous jota saamelaiset eivät ole koskaan harrastaneet. Voisitko kertoa miten saamelaisten ihmisoikeudet ovat täällä huonommat kuin Venäjällä. Mitä se kertoo Suomen, Norjan ja Ruotsin saamelaisaktivisteista etteivät juuri Venäjän tilanteeseen ota mitään kantaa.

Samuli Karjalainen

Saamelaiset eivät ole Itämeren tai Laatokan alkuperäiskansaa. Lappiin on syyskuusta 1944 lähtien syydetty miljardeja. Milloin Laatokan alkuperäisasukkaat saavat vastaavia korvauksia menetyksistään.

Samuli Karjalainen

Puhut rotusyrjinnästä samassa lauseessa jossa sanot ettei joku henkilö päässyt sasmelaiskäräjien jäseneksi koska ei ollut tarpeeksi puhdas saamelainen.

Samuli Karjalainen

ILON ratifioiminen olisi hirvittävä loukkaus Laatokan ja Itämeren rantojen alkuperäisiä asukkaita kohtaan. Mitään Suomea ei ollut ennen vuotta 1917. Missä muuten menee tämän kuvittelemasi alkuperäiskansan alueen raja. Saamelaisethan omien sanojensa mukaan omistavat Skandinavian pohjoisosan ja koko Pohjois-Venäjän. Kannattaisi oåetella ottamaan muidenkin ihmisten tunteet huomioon.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ainakaan poroja hoitavat saamelaiset eivät äänestä petoja rakastavia Vihreitä.

Samuli Karjalainen

Eikös Volga ole Euroopassa. Miten saamelaiset voivat siis olla ainoa Euroopan alkuperäiskansa. Saamelaiset ovat tulleet tänne idästä siinä missä suomalaisetkin.

Käyttäjän SeppoPajunen kuva
Seppo Pajunen

...Mitä sanot eilisillan (ke) elokuvasta "Saamelainen veri" (tmv.).

Mielestäni elokuva oli hyvä, mutta liko siitä mahdollisuus oppia paljonkin saamlaisten lähihistoriasta?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset