Riikka Karppinen Järkivihreä Lapista

Sote-palveluiden tulee tuottaa hyvinvointia, ei voittoa

Yksityisistä sote-palveluiden tarjoajista on kuulunut viime aikoina huolestuttavia uutisia. Otsikoihin nousseen hoiva- ja terveyspalveluyritys Esperi Care Oy:n vakavat asiakasturvallisuuden vaarantamiset johtivat viimein toiminnan keskeyttämiseen Kristiinankaupungissa, missä kunta otti toiminnan haltuunsa. Valvontaviranomainen on edellyttänyt yhtiöltä epäkohtien korjaamista peräti 14 kaupungissa ja 16 hoivakodissa, ja laittanut valvonta-asian vireille Lapissa myös Rovaniemellä, Sodankylässä ja Kemijärvellä sijaitseviin vanhusten hoivakoteihin.

Peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi Yle Uutisille 28.1. Esperi Caren tapauksen olevan “mädältä omenalta vaikuttavaa toimintaa, joka ei saisi pilata koko vanhusten hoivan mainetta”. Kuitenkin myös muun muassa hoivajätti Attendon vastaavat ongelmat ovat valvontaviranomaisen mukaan jatkuneet jo vuosia.

Pinnan alla on siis kytenyt jo pitkään. Sen tietävät hoivakotien asukkaat ja heidän läheisensä, joille viime päivien uutiset eivät tule yllätyksenä, vaan ovat pelkkä jäävuoren huippu. Saman huolen ovat ilmaisseet myös sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammattilaiset, joista moni kokee resurssien ja voimiensa riittämättömyyden jokapäiväisessä työssään. Jo puolitoista vuotta sitten rovaniemeläinen toimittaja ja äiti Terhi Vanha toi esiin laajaa julkisuutta saaneen tapauksen autistisen poikansa arjen pirstaloitumisesta, kun pojan asumisyksikkö myytiin Esperi Care Oy:lle Rovaniemellä.

Huoli ja huolestuttavat havainnot palveluyksiköiden tilasta eivät ole aiheettomia. Sitäkin suurempaa huolta aiheuttaa niiden tulevaisuus sote-uudistuksen jaloissa, minkä seurauksena suurten, kasvottomien toimijoiden rooli palveluntarjoajina tulee kasvamaan entisestään. Tässä muutoksessa riittävän hoitohenkilökunnan, sitovien hoitosuositusten ja nykyistä paremman hoitajamitoituksen turvaaminen ovat ensisijaisen tärkeitä käytännön toimia sekä hyvän hoidon että työhyvinvoinnin  takaamiseksi. Näiden toteutumista on myös valvottava tarkasti.

Sote-uudistuksen myötä bisneksen rantautuminen inhimillisyyden perimmäisten kysymysten äärelle on kuitenkin moraalisesti ristiriitaista. Yritysten tarkoituksena on aina tuottaa omistajilleen voittoa, mikä korostuu erityisesti yrityksen omistuksen karatessa ulkomaille. Sosiaali- ja terveyspalveluiden perimmäisenä tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa, vaan hyvinvointia kaikille taustoistaan riippumatta.

Jokainen ansaitsee arvokkaan elämän ja hyvää huolenpitoa. Yhteiskunnan sivistyksen taso mitataan sillä, kuinka se pitää huolta heikoimmistaan. Ei siksi, että se olisi taloudellisesti voitokasta, vaan siksi, että se on oikein.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset