Riikka Karppinen Järkivihreä Lapista

Lappi tarvitsee aitoa järkivihreyttä

Eduskuntavaalikampanjani slogan on #järkivihreä Lapista. Iskulauseena se on tarkoin harkittu ja tietoinen valinta, vaikka järkivihreä-termille onkin aikojen saatossa pyritty lyömään kaikenlaisia leimoja muilta alueilta ja muista puolueista käsin. Päädyin sloganiin ennen kaikkea siksi, että järkivihreys on termi, joka kuvastaa lappilaista vihreyttä mielestäni todenmukaisella tavalla. Aiempiin merkityksiinsä nähden on korkea aika päivittää ja korjata vanhentuneita stereotypioita siitä, mitä vihreys ja vihreät edustavat. On myös aika tuoda Lappia ja maaseudun vihreyttä näkyvämmin valtakunnan keskusteluun, jossa niiden ydin on usein ymmärretty valitettavan väärin.

Meillä Lapissa on aina eletty luonnossa ja luonnosta. Elämäntapamme, elinkeinomme ja harrastuksemme ovat riippuvaisia siitä, että luonto ympärillämme on puhdas ja voi hyvin. Jotta näin olisi myös tulevaisuudessa, tämä edellyttää luonnon kestävää käyttöä: sitä, että luonnonvaroja ei kuluteta yli kantokyvyn. Lappilaisen ei usein tarvitse miettiä omaa vihreyttään juuri siksi, että monen elämäntapa ja arki ovat sitä luonnollisesti jo muutenkin. Metsästys, kalastus ja marjastus ovat hyviä esimerkkejä luontaisista ja perinteikkäistä elämäntavoista hankkia ravintoa läheltä ja kestävästi.

Järkivihreyteen kuuluu olosuhteiden ja esimerkiksi alueellisten eroavaisuuksien tunnustaminen. Tämä tarkoittaa sitä, että samanlaiset ratkaisut eivät toimi Sodankylästä Sörnäisiin, eikä niin ole tarpeenkaan. Konkreettisimmin arjessa alueelliset eroavaisuudet näkyvät muun muassa liikenteessä. Koska Lapissa julkinen liikenne on harvalukuisempaa, oman auton käyttöä on miltei mahdotonta välttää. Näissä tilanteissa ratkaisut on pyrittävä löytämään alueelliset realiteetit ymmärtäen. Tässä tapauksessa se tarkoittaa esimerkiksi yksityisautoilun vähempipäästöisten polttoainevaihtoehtojen, kuten biokaasun, kehittämistä. Syyllistäminen tai pelkkä kaupunkien ja maaseudun välisten ristiriitojen esiintuominen eivät vie keskustelua eteenpäin kohti yhteistä tavoitettamme: maapallomme pitämistä elinkelpoisena.

Muista puolueista käsin järkivihreyttä on koetettu valjastaa kunkin omiin tarkoitusperiin sopivaksi. ”Järkivihreys” ei kuitenkaan saa olla näennäistä vihreyttä, jolla oikeutetaan mitkä tahansa viherpestyt valinnat, jotka heikentävät sekä luontomme tilaa että tosiasiallisia mahdollisuuksiamme elää luonnosta kestävästi. Lapissa harjoitetun politiikan nykysuunta uhkaa monin tavoin lappilaisuuden järkivihreää ydintä sekä meille perinteisten elinkeinojen, kuten poronhoidon tai matkailun, tulevaisuutta. Suojelualueillekin pyrkivä kaivosteollisuus, kiihtyvät metsähakkuut, Jäämeren rata ja vesistöjen valjastaminen ovat esimerkkejä hankkeista, joiden oikeutusta ei voi perustella ”järkivihreydellä” tai ”realistisella vihreydellä”. Järkevintä vihreyttä on puolustaa Lapin puhdasta luontoa rehellisesti ja avoimin kortein, sillä vain sillä tavalla me samalla suojelemme omia kestäviä elinkeinojamme, vapaa-ajan harrastuksiamme ja hyvinvointiamme sekä itseämme että tulevia sukupolvia varten.

#Järkivihreä-slogan ei tarkoita tietenkään sitä, että muut vihreät eivät olisi järkeviä – kuten muutkaan sloganit eivät ole luotuja vähättelemään muita ehdokkaita. Termin tarkoituksena ei myöskään ole leimata vihreitä tai luonnonsuojelijoita arkitodellisuudesta irtautuneiksi, vaikka siihenkin tarkoitukseen termiä on yritetty käyttää. Olen toiminut lappilaisena luonnonsuojelijana kymmenen vuotta ja sodankyläläisenä vihreänä kunnanvaltuutettuna nyt toista kautta. Näistä lähtökohdista käsin lienee selvää, että arvostan jokaista suurta tai pienempää tekoa yhteisen ympäristömme puolesta.

Järkevintä vihreyttä – tai toimintaa ylipäätään – on tehdä parhaamme puhtaiden elinolosuhteiden säilyttämiseksi Lapissa. Ainutlaatuinen luontomme on valttikorttimme, joka erottaa meidät eduksemme kaikista muista – mutta itsestäänselvyys se ei ole. Siksi järkivihreys ansaitsee kunnianpalautuksen realistisena, tosiasiat tunnustavana, arkielämän vihreänä ajatteluna.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Inhimillinen uetliaisuuteni laittaa minut kokeilemaan , onko tässä blogissa - usean muun politiikon tavoin- ennakkomoderointi päällä.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Loistavaa , ei ole : hyvää onnea Riikalle vaaleihin...

Käyttäjän MikkoRaatikainen1 kuva
Mikko Raatikainen

Sanotaan ettei järki sovi lauseeseen, jossa on sana vihreys...samaan virkkeeseen just ja just mahtuu.

Nyt blogisti on uhmannut kielitoimistoa ja kehittänyt yhdyssanan "järkivihreä".

Et voi olla paha ihminen.
Harmi etten ole samassa äänestyspiirissä....en tosin olisi äänestänyt, mutta harmi silti. :)

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

järkivihreä ei siis syyllistä yksityisauton käytöstä,,eikä ole nostamassa energiaveroja,,ei suunnittele lihansyönnin rankaisua eikä pakkosiirrä kansalaisia radanvarren lähiöihin,,-aika harvassa järkivihreät tuntuu olevan täällä etelässä !

Toimituksen poiminnat